Kasza bulgur

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 głosów, średnia: 4,86 z 5)
Loading...

Kasza bulgur, jest jedną z najstarszych znanych człowiekowi kasz. Otrzymuje się ją z gotowanych, suszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Dzięki zastosowaniu pszenicy durum, kasza ta jest o wiele zdrowsza on tradycyjnych produktów pszennych.

burgul
W naszym rejonie nie jest ona bardzo znana, w odróżnieniu od bliskiego wschodu, gdzie od tysiącleci stanowi podstawę codziennych obiadów. Kaszę bulgur można kupić w polsce w większości większych supermarketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Jest bardzo smaczna i niedroga

Kasza bulgur pod względem właściwościami i wartościami odżywczych, na tle innych kasz pszenicznych, czyli kaszy kuskus i kaszy manny wyróżnia się przede wszystkim największa zawartością błonnika. Ponad dwa razy więcej – bo 4,5 g/100 g po ugotowaniu, niż wspomniane kasze (niecałe 2 g w 100 g po ugotowaniu). 100 g ugotowanej kaszy bulgur dostarcza 83 kcal, podczas gdy kasza manna 88 kcal, a kuskus 112 kcal, co plasuje ją na wysokim miejscu wśród produktów dietetycznych. Wysoka zawartość potasu oraz fosforu – jednego ze składników budulcowych zębów i kości jest kolejnym, wielkim plusem tej kaszy. Najwięcej posiada jednak magnezu, bo 32 mg/100 g. To aż 4 razy więcej niż kuskus, który 100 g posiada tylko 8 mg tego pierwiastka*

*Według USDA National Nutrient data base.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zbożowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Kasza bulgur

  1. Pingback: OrzeszQ – czyli Sałatka z kaszy, oraz paluszki z fety | Smak Od Kuchni

  2. Pingback: Duszony ogon wolowy | Smak Od Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>